Як вибрати корпус для сервера?

Стабільність і надійність функціонування сервера безпосередньо залежить від характеристик корпусу. Саме в ньому розміщуються всі ключові компоненти системи, тому помилки у виборі пристрою загрожують порушеннями роботи обладнання. Щоб вдало підібрати серверний корпус, який забезпечить системі максимальну ефективність, потрібно враховувати ряд принципово важливих чинників.

Комплектуючі для сервера

Якщо хочете уникнути зайвих труднощів з пошуком комплектуючих, вибирайте стандартний корпус 19" – оснащення для нього принципово не відрізняється від устаткування в стаціонарних ПК. Сюди ви можете помістити материнську плату будь-якого поширеного формату: MiniATX, MicroATX, ATX або ExtendedATX. А до неї вже можна без проблем підібрати інший набір комплектуючих.

Муки выбора: корпус для сервера

Види 19-дюймових корпусів

Габарити корпусів під серверну стійку або шафу стандартні: ширина – 19 дюймів, висота – кратна 44,45 мм або 1,75 дюйма. Остання позначається в юнитах – U. Виділяють чотири найбільш популярних варіанти виробів для серверів по висоті:

  • 1U – 44,45 мм;
  • 2U – 88,9 мм;
  • 3U – 133,35 мм;
  • 4U – 177,8 мм.

Перш ніж зупинитися на конкретному варіанті корпусу, потрібно вирішити, який набір устаткування в нього планується поставити. Кожен тип серверного пристрою передбачає установку певної кількості вінчестерів, блоків живлення і інших елементів.

Потужність блоку живлення

Щоб підібрати оптимальний блок живлення для конкретної конфігурації, необхідно спрогнозувати потенційну потужність, яка буде споживатися усіма елементами системи. Наприклад, для однопроцесорної конфігурації з двома жосткими дисками достатньо потужності 350 W. Це також оптимальне рішення з фінансової точки зору - якщо ви збираєтесь розміщувати сервер в дата-центрі, за потужність вище 350W доведеться доплачувати.

Глибина серверного корпусу

Від глибини залежить, скільки заліза вдасться розташувати в корпусі, а також якого формату «материнку» ви зможете використовувати. Тому вибирайте розміри відповідно до місткісті корпусного пристрою, що планується. Враховуйте, що від глибини залежить об'єм вільного простору, а він безпосередньо впливає на якість охолодження системи. Тому краще купувати модель глибше, щоб був запас.

Також слід брати до уваги глибину телекомунікаційної стійки, в яку планується встановлювати сервер – за розмірами вона повинна трохи перевищувати корпус.

Муки выбора: корпус для сервера

Гаряча заміна дисків

Під опцією гарячої заміни мається на увазі можливість заміни дисків без повної зупинки роботи сервера. У характеристиках корпусу вона позначається як відсіки HotSwap. Якщо ви не плануєте заміну запам'ятовуючих пристроїв в умовах безперервно працюючої системи, від цієї функції можна сміливо відмовитися.

Схема охолодження

Оскільки серверне обладнання завжди піддається впливу підвищених температур, один з найважливіших факторів вибору корпусу – система охолодження внутрішнього простору. Найбільш вдале рішення, що дозволяє залізу зберігати свою працездатність навіть при інтенсивних навантаженнях, – припливно-витяжна вентиляція.

Схема реалізується за рахунок декількох вентиляторів в передній і задній частинах вироба:

  • передні вентилятори витягають повітря з лицьової панелі і перенаправляють його до задньої;
  • задні пристрої підхоплюють потік повітря і виносять його з сервера.

Подібна система дозволяє якісно охолоджувати процесорні радіатори, жорсткі диски, материнську плату і інші елементи внутрішнього простору.

Таким чином, маємо кілька базових характеристик, на які потрібно звертати увагу при виборі серверного корпуса. Щоб не помилитися з товаром, уважно оцінюйте його характеристики і зіставляти їх зі своїми конкретними технічними потребами.