Класифікація

Сучасна серверна стійка може бути одно- або двухрамною. Перший варіант вироба використовується для розміщення комутаторів і кросового обладнання, що має невелику масу. Ця конструкція вільно і швидко демонтується і так само оперативно збирається, що забезпечує легкість транспортування і подальшої установки. Для зручності експлуатації стійки оснащуються ніжками, а в деяких моделях є і ролики, що дозволяють вільно переміщати виріб в потрібне місце. В цьому предметі меблів повністю видні мережеві компоненти, що дає можливість контролювати їхню роботу.

Двухрамні стійки - більш міцні конструкції, що володіють кращою жосткістю в порівнянні з попереднім варіантом. Такі вироби дозволяють розмістити всередині обладнання масою до 500 кг. Зазвичай це ІБП, сервери, комутатори і інша апаратура, експлуатація якої вимагає високої міцності конструкції і її стійкість. Стійка монтується на підлозі: для зручності використання в комплект поставки входять ніжки або ролики, що гарантують рухливість вироба. Передбачена можливість регулювання глибини реків. Установка будь-якої моделі двухрамної конструкції може бути здійснена без участі майстра-фахівця.

Технічні характеристики стійок

В першу чергу це габарити предмета меблів: висота вимірюється в юнітах (1U дорівнює 44,45 мм або 1,75 дюйма). Найбільшого поширення набули 19-дюймові стійки 24U, 32U, 33U, 42U, 48U, 49U. При виборі моделі стійки необхідно враховувати, що може знадобитися місце для установки додаткової апаратури: наприклад, LCD-моніторів, ДБЖ, приладів, призначених контролювати стан навколишнього середовища, і т. і. Тобто варто купувати стійку, що має хоча б невеликий запас по висоті, щоб в майбутньому ця система могла бути доукомплектована.

Друга важлива характеристика – глибина. Від її значення залежить, які типи пристроїв ви зможете помістити всередині стійки. Тут теж варто купувати вироби, де глибина буде трохи більше розмірів встановленого обладнання. Тобто при розмірах пристроїв в 600 мм краще купити стійку глибиною не менше 800 мм. У цьому випадку має сенс звернути увагу на двухрамні стійки з функцією регулювання цього параметра (наприклад, від 400 до 800 мм).

Ще одна характеристика – яке навантаження витримується. Телекомунікаційні стійки витримують навантаження до 200 кг, серверні стійки – навантаження до 1000 кг. При виборі стійки рекомендуємо враховувати заплановані навантаження.

Особливості серверних стійок

Серверна стійка – це універсальний пристрій, який може бути використаний для установки як активного, так і пасивного устаткування. Серед основних її переваг слід відзначити:

  • легкість;
  • мобільність;

При розміщенні стійки необхідно враховувати її специфічність – відкритість з усіх боків, що має на увазі незахищеність від пилу. Тому варто заздалегідь подбати про підбір спеціального приміщення, обладнаного хорошою вентиляційною системою і має закритий доступ в відношенні сторонніх осіб.