Виріб являє собою одну або кілька пар ізольованих провідників, кожен з яких скручений з різною частотою витків і покритий ізоляційним матеріалом. Залежно від місця прокладки, кабель ділиться на два типи:

Провід для внутрішньої прокладки використовується при проведенні комунікацій в приміщеннях, що позбавляє від необхідності знімає захист провідників від екстремальних температур, вологи і механічного пошкодження. Оболонка витої пари виробників OK-NET, Corning або Molex виготовляється з ПВХ і полівінілхлориду. Ці матеріали мають високу вогнетривкість, але при температурі нижче -20 ° С починають руйнуватися, що призводить до пошкодження провідників. Тому якщо частина проводу передбачається розмістити поза приміщенням, краще використовувати зовнішній тип кабелю.

Оболонка вітопарного дрота для зовнішньої прокладки виготовляється з надміцного поліетилену з додаванням гофрованої стрічки, що забезпечує захист від вологи, перепаду температур і ультрафіолетового випромінювання, що негативно впливає на матеріал і якість сигналу. При необхідності повітряної прокладки варто вибрати кабель з тросом, що виключає ймовірність розриву.

Категорії кабелю «вита пара»

Функція дроти – це передача даних, швидкість і якість якої залежить від здатності провідників пропускати частотний діапазон, який визначає швидкість передачі даних. Всього існує 12 категорій, що визначають цю характеристику, але сьогодні використовуються тільки 6 з них, серед яких:

  • cat.5 – 4-парний кабель із частот діапазоном 100 МГц. Застосовується для прокладки телефонних ліній та побудови локальних мереж Ethernet зі швидкістю передачі 100 Мб/с (2 пари провідників) і 1000 Мб/с (4 пари).
  • cat.5e – кабель 5-ї категорії з поліпшеними характеристиками і діапазоном роботи 125 МГц. Має меншу товщину, ніж провід cat.5, а також вдосконалену специфікацію перехресних перешкод при такій же швидкості – до 1000 Мб/с.
  • cat.6 – неекранований 4-х парний кабель, здатний сприймати частоту до 250 МГц і передавати інформацію на швидкості до 10 Гб / с в радіусі 55 м.
  • cat.6А – провід, захищений загальним (F/UTP) або індивідуальним для кожної пари екраном (S/FTP або F/FTP) зі швидкістю передачі до 10 Гб/с на відстань до 100 м. Частотний діапазон до 500 МГц.
  • cat.7 – кабель з конструкцією екрану (F/FTP або S/FTP), що працює в частоті до 600 МГц і передає дані на швидкості до 600 Мб/с.
  • cat.7А – провід категорії 7 зі збільшеною пропускною частотою до 1000 МГц, що використовується для передачі даних в локальній мережі Ethernet.

Типи екранування

Наявність захисного екрану – важлива умова нормальної передачі даних. Вибираючи виту пару для прокладки в приміщенні або на вулиці, варто звернути увагу на маркування, яке вказує тип екранування кабелю. На сьогодні встановлено такі позначення:

  • U/UTP – екранування відсутня;
  • U/FTP – екранування фольгою кожної окремої пари;
  • S/UTP – загальний екран з дротяним обплетенням;
  • F/UTP – загальний екран з фольги;
  • SF/UTP – загальний екран з обплетенням і фольги;
  • F/FTP, S/FTP – індивідуальний захист кожної пари фольгою плюс загальний екран з цього ж матеріалу;
  • SF/FTP – екранування кожної пари фольгою плюс загальний екран з фольги або дротяного обплетення.

Абревіатура до кожного типу екрану має розшифровку по буквах, яка виглядає наступним чином:

  • U – неекранований;
  • F – фольга;
  • S – дротове обплетення;
  • TP – витаа пара.

Матеріал провідника

Провідники виготовляються з міді і біметалу (сплав алюмінію покритий міддю). Діаметр монолітної мідної жили чітко регламентований і становить 0,4 – 0,6 мм. Провід для патчкордів часто мають пари з безлічі тонких провідників, діаметр кожного з яких становить менше 1 мм. Крім метричної використовується також американська система маркування товщини проводів AWG. Согласно ній жили 4-парного проводу мають діаметр AWG24 (0,511 мм) і AWG25 (0,455 мм).

Мідні провідники використовуються для всіх категорій витої пари, так як здатні витримувати постійне навантаження практично не нагріваючись і передавати дані з максимально можливою швидкістю. Біметалічні жили виробників Hyperline і KLM не використовуються в кабелях категорії 6 і вище, і розраховані на широкосмугові частоти не вище 100 МГц. Незважаючи на це вони затребувані при прокладці домашніх комп'ютерних мереж. Завдяки мідній плакіровці, алюмінієва жила з алюмінієвої серцевиною має провідність практично ідентичну мідної, але вартість кабелю при цьому нижча.

Виробники

Вибираючи мідний або покритий міддю алюмінієвий дріт, варто звертати увагу на фірму-виробника і інформацію, яку вона надає на своєму сайті або в каталозі продукції. Виробники Panduit, Legrand і Premium line пропонують вироби з міді для прокладки комп'ютерної мережі всередині і зовні приміщення. Якщо бюджет не дозволяє придбати мідний кабель варто звернути увагу на обміднені провідники фірм Hyperline і KLM, мають хорошу провідність і вигідну ціну.

Вибираючи вітопарний комп'ютерний або телефонний кабель важливо враховувати його технічні характеристики, фізичні властивості і репутацію виробника. На сайті представлені вироби компаній, які зарекомендували себе якісною кабельної продукцією, а спеціальні фільтри допоможуть швидко відсіяти невідповідні варіанти, скоротивши час пошуку і заощадивши гроші.