Функціонал тестерів витої пари

Це пристрій актуальний для кожного монтажника, а також мережевого інженера. Крім того його можна зустріти в побуті простих користувачів. Адже багатьом знайома ситуація, коли сигнал раптово зникає. При цьому з боку провайдера проблеми відсутні.

Кабельні тестери бувають наступних типів:

  • найпростіші — можуть визначити лише наявність механічних пошкоджень (замикання або розрив), правильність з'єднання. Для них характерна індикація;
  • інструменти з розширеними можливостями — здатні виявити розщеплені провідники завдяки вбудованим генераторам тонального сигналу;
  • моделі з РК-дисплеєм — сучасний багатофункціональний інструмент, що дозволяє визначити не тільки всі помилки, але і відстань до обриву або замикання, тип розетки, довжину проводу.

Тестер витої пари

Вибір типу пристрою багато в чому залежить від потреб. Наприклад для професійного використання краще вибирати багатофункціональні моделі, а ось для пересічних потреб зазвичай актуальна лише функція — прозвон кабелю.

Як користуватися тестером для витої пари

Принцип роботи багато в чому залежить від типу виробу. Найпростіші моделі складаються з двох блоків — задаючого і відповідного. На першому розташований перемикач режимів і індикатори. Другий теж має світлові індикатори, що дозволяють визначити провідник, що продзвонюэться . Як правило, в кожен блок вмонтовані роз'єми RJ11 і RJ45.

Щоб перевірити працездатність витого дроту таким інструментом необхідно діяти наступним чином:

  1. Обов'язково переконайтеся що кабель обжатий коннекторами і готовий до експлуатації.
  2. Один кінець дроту вставляємо в задаючий блок, а інший — в відповідний.
  3. Включаємо інструмент.
  4. Якщо все в порядку то сигнал буде проходити і загоряться індикатори на кожному з модулів.
  5. Відсутність світлового сигналу говорить про порушення в працездатності лінії. У деяких випадках навіть необхідна заміна відрізка проводу, що перевіряється.

Цей спосіб підходить для домашнього користування, коли мова йде тільки про один дріт. Якщо ж потрібно працювати зі складною мережею, то необхідно продзвонити кожну ділянку. Деякі прості прилади не мають навіть окремих світлодіодів для кожної жили, а відображають інформацію по парам. Сучасні установки покажуть повну інформацію про технічні несправності.

Багатофункціональні тестери витої пари

Такі пристрої можуть обслуговувати як домашні мережі, так і складні системи з багаторівневими структурами. Сучасні прилади для роботи з витим кабелем мають вбудований тональний генератор і індуктивний щуп. Багато моделей дозволяють швидко знайти і здійснити маркування розеток, а також портів СКС. Для цього потрібно виріб з номерним ідентифікатором. Щоб навести порядок в лініях слід з одного боку провідника підключити ідентифікатор, а з протилежного — тестер.

Просунуті моделі мають функцію трасошукача і з легкістю знайдуть прихований провід. Після підключення пристрою до розетки, він подає сигнал прямо в проводку, а далі активізується генератор тону. У міру наближення до підключеним жилах з'явиться звуковий сигнал. Наявність рідкокристалічного дисплея робить роботу максимально комфортною. На ньому відображається вся необхідна інформація про з'єднання, яке перевіряється. Величезним плюсом є наявність USB порту, підтримка картки MicroSD і індикатор заряду акумулятора. Хороший прилад обов'язково повинен виявляти обриви, перехрещення провідників, коротке замикання, наявність екранування. Також необхідно щоб модель працювала з кабелями типу 5е і 6.