Базові особливості монтажу СКС

Щоб досягти ефективної працездатності кабельних систем, важливо не тільки грамотно розробити їхню структуру, а й провести правильну інсталяцію. Порушення основних правил монтажу СКС ставлять під сумнів надійність з'єднання і призводять до втрати швидкості передачі інформації по мережі. Не допустити таких наслідків допоможе знання поширених помилок інсталяції і варіантів їх виправлення.

Як уникнути помилок?

Мінімізувати порушення монтажу СКС допоможуть кілька базових правил:

Використовуйте кабельні лотки. Інсталяцію кабельних ліній не можна виконувати в каркасі фальшивої стелі - він не зможе виконувати роль повноціннї опори. Також виключається монтаж в ліфтових шахтах. Оптимальний варіант для грамотної прокладки трас – спеціальні кабельні лотки , які фіксуються на площині за допомогою кронштейнів і підвісів.

Залишайте запас. Рекомендується, щоб в кросовій був резерв кабелю – близько 3-5 м. Він може знадобитися при переміщенні або модернізації стійок або шаф сервера. Запас потрібно акуратно жгутіровати і укласти в задній частині кросової.

Не забувайте про маркування. Щоб при роботі з СКС не заплутатися в кабелях і не допустити помилок підключення, маркируйте їх з двох сторін. Тут підійдуть як звичайні маркери, так і самоклеючі етикетки.

Не нехтуйте стійками і шафами. Деякі компанії заощаджують і розміщують елементи кабельних трас прямо на підлозі біля серверів. Це нераціональне рішення, адже в такому хаосі легко пошкодити провід, що призведе до раптового погіршення роботи системи. Розумніше використовувати серверні шафи або стійки. Вони будуть захищати всі найважливіші вузли мережі від випадкових пошкоджень, вологості і підвищених температур, а також приховають неестетичні пучки проводів.

Хитрости монтажа СКС

Грамотна організація кабелів

Одна з найбільш поширених проблем інсталяції СКС - загини і злами кабелів в кросовій. Нерідко дроти, які під'єднані до комутаційної панелі і інших пристроїв, під різким кутом йдуть в сторону, що загрожує погіршенням сигналу. Причина цієї проблеми - відсутність горизонтальних організаторів.

В процесі монтажу СКС необхідно приділити особливу увагу кабель-менеджменту, адже завдяки йому можна домогтися відразу декількох корисних цілей:

  • природнім шляхом збільшити вигин проводів перед роз'ємами;
  • зменшити напругу точки комутації, тим самим забезпечивши системі довговічність;
  • звільнити внутрішній простір для збільшення активності повітряних потоків;
  • візуально впорядкувати обладнання в кросовій.

Керуючись базовими рекомендаціями, ви зможете звести до мінімуму помилки монтажу і гарантувати всім елементам СКС максимальну функціональність. Це дозволить забезпечити ефективність роботи мережевого устаткування і, як наслідок, - стабільно надійне з'єднання і високу швидкість обміну даними в мережі.