Оптичні лінії зв'язку зараз забезпечують найбільш швидке та стабільне підключення до інтернету. Більшість провайдерів вже внесли установку такого обладнання до списку своїх послуг. Підключити усі необхідні пристрої до мережі не складно, але для цього знадобляться роутер з портом для оптичного волокна, патч-корди, конектори та інші комплектуючі.

Як працює оптичний кабель

Для того щоб зрозуміти, як працює технологія, потрібно розібратися з чого складається оптичний кабель. У деяких випадках його структура може бути наступною:

  • Несучий трос – додає проводу жорсткості;
  • Скляні або пластикові волокна;
  • Пластикові трубки з волокнами;
  • Захисні шари з поліетилену та кевларових ниток.

Передача сигналу здійснюється за допомогою лазерних променів, які не затухають на великих відстанях. У якості сполучної ланки виступають скляні волокна.

Оптоволокно має ряд переваг у порівнянні зі звичайними проводами, а саме:

  • Дані передаються без перешкод. Сигнали ззовні ніяк не впливають на передачу даних;
  • Безпека. В оптичних кабелях не буває порушень ізоляції через високу напругу;
  • Гнучкість. Радіус вигину передбачає можливість маніпуляцій з кабелем для прокладки у важкодоступних місцях;
  • Висока швидкість передачі даних.

Одним з головних недоліків таких проводів є складність з'єднання. Для цього знадобиться зварювати скло, або купувати спеціальні з'єднувачі.

оптоволокно

Технології підключення оптичної мережі

Всього є два підходи до прокладання оптоволокна: FTTX та PON. Перший має на увазі пряме доведення кабелю від патч-панелі провайдера до будинку (частіше багатоквартирного). Більше інформації про патч-панелі можна знайти у статті «Як встановити патч панель».

Технологія PON є більш сучасною і дозволяє розгалужувати лінію пасивними сплітерами (що не вимагають електроживлення). Розглянемо обидва підходи більш детально.

FTTX

Існує кілька підвидів цієї технології з різними літерами у кінці назви (FTTN, FTTC, FTTB та FTTH). Відрізняються вони відстанню від оптичного кабелю до кінцевого терміналу.

Переваги FTTX:

  • Надійний телефонний зв’язок та стабільна швидкість інтернету;
  • Можливість підключити декілька послуг одночасно (телефон, ТВ, інтернет), але для цього знадобиться роутер;
  • Симетричний канал – швидкість прийому та віддачі однакова.

Недоліком такого підключення є обмеження по швидкості, у більшості випадків до 100 Мбіт/с. Сам по собі це досить хороший показник, але у технології PON він в рази вище.

оптический кабель

PON

PON (Passive Optical Network) – це гнучка оптична мережа з можливістю розгалуження (до 128 гілок, залежить від потужності сигналу). Завдяки тому, що сплітери працюють без електрики, загальна протяжність лінії може досягати 20 км.

Переваги PON:

  • Економія кабелю;
  • Висока швидкість передачі даних – від 155 Мбіт/с до 2,5 Гбіт/с;
  • До одного абонентського терміналу можна підключити декілька ПК, телевізорів та телефонів;
  • Відсутність перешкод або збоїв із постачанням.

До недоліків технології PON можна віднести необхідність шифровки сигналу та потребу у високій початковій потужності на лінії.

Обидві технології мають на увазі використання оптоволокна як зовні, так і всередині приміщення. Зовнішня лінія повинна витримувати різні погодні умови, для чого потрібен оптичний кабель з додатковими захисними шарами. Підібрати необхідний вид дроту можна у розділі «Кабель оптичний» на нашому сайті.

нить из оптически прозрачного материала

Як провести оптичний кабель до будинку чи квартири

Прокладати кабель від розподільного щитка або спліттера мають право тільки підрядники провайдера. Тому потрібно звернутися до постачальника послуг та замовити підключення (зазвичай з передоплатою). Фахівці самі проведуть лінію від розподільної точки до дому чи квартири, а також поставлять розетку та модем.

Зона прокладки кабелю від сплітера до розетки обслуговується провайдером. Все що далі (всередині будинку) – самим клієнтом.

Як підключити комп'ютер, телефон та інші пристрої до роутера

Організація мережі всередині приміщення практично не пов'язана з прокладанням оптоволокна. Кабель такого типу знадобиться тільки один – від розетки до терміналу. Усі інші сполуки забезпечуються витою парою (LAN).

Почати варто з підключення абонентського терміналу (ONT, ONU). Для цього використовується патч-корд. Підібрати потрібний кабель, а також інше обладнання такого типу, можна у розділі «Оптичні компоненти» на нашому сайті.

Після цього необхідно під'єднати до мережі телефон та інші пристрої. Робиться це таким чином:

  • Телефон. Беремо звичайний телефонний кабель, підключаємо його в роз'єм ONT і проводимо до телефону. Якщо у будинку декілька апаратів, то використовуємо спеціальний сплітер;
  • Телевізор. Перед тим як підключити оптичний кабель до телевізора, потрібно поставити цифровий ресивер (якщо є LAN роз'єм, то не потрібно), а вже від нього приєднати провід до ONT. Для з'єднання телика з ресивером застосовують HDMI або DVI кабель;
  • Ноутбук. Портативні пристрої долучаються до мережі за допомогою Wi-Fi. Для цього потрібно до терміналу підключити роутер, у якого є роз'єм формату WAN або SPF. Якщо потужності сигналу не вистачає, можна додати до схеми підсилювач (ретранслятор) Wi-Fi;
  • Стаціонарний комп'ютер. Для того щоб підключити оптичний кабель до комп'ютера, потрібно один кінець витої пари вставити у роз'єм ONT, інший – в ПК.

Варто відзначити, що оптичний термінал працює від електричної мережі, а це значить, що якщо немає світла, то немає і телефонного зв'язку. Тому рекомендується ставити ДБЖ, необхідна потужність для мережі ONT – 15-20 ват.

ремонт соединителя волокна

Висновки

Оптичні лінії зв'язку відкривають доступ до швидкого та надійного інтернету. Підключити їх можна двома способами: FTTX та PON, друга технологія є більш сучасною. Прокладанням кабелю та монтажем розетки займається сам провайдер, все інше можна робити самостійно. Для під'єднання до мережі телефону, ПК та інших пристроїв використовується звичайні кабелі.