Що таке технологія PON і як вона працює?

PON – сучасна технологія високошвидкісної передачі даних по оптоволоконних лініях зв'язку. Вона має на увазі підключення всіх абонентських пристроїв через один оптичний кабель. Такий підхід дає можливість одночасно користуватися декількома телекомунікаційними послугами – інтернетом, телебаченням і телефоном. При цьому на ділянці від АТС до споживача немає пристроїв, що постійно потребують електроенергії, що робить мережу надійною і простю в обслуговуванні.

Схема організації мережі

На практиці схема реалізації технології PON виглядає таким чином:

  • На АТС або у провайдера розташований термінал OLT для роздачі даних. До цієї стійці підключаються кабельні лінії, які розводяться по абонентським ділянкам.
  • На кожну жилу кабелів вішається сплітер - електронний пристрій, що розділяє потік одного оптоволокна на кілька окремих волокон. Від сплітера відгалуження йдуть або безпосередньо до користувачів, або до інших розгалужувачів.
  • У абонента встановлюється спеціальний Optical Network Terminal з декількома роз'ємами для LAN і розетками для телефонів та інших приладів.

Как работает технология PON

Принципи роботи PON

Головна відмінність роботи пасивних оптичних мереж – деревовидний принцип підключення: від одного волокна відгалуження можуть йти до десятків абонентських приймачів. Щоб сигнали не змішувалися, прилади отримують доступ до мережі по черзі з чітким поділом за часом. Але завдяки високій пропускній здатності лінії всім користувачам забезпечується однаково висока швидкість передачі даних.

Ще одна особливість PON – відсутність активного обладнання у абонентів. Воно монтується тільки у провайдера. Сплітери, що розділяють потік, не потрібно підключати до електромереж або обслуговувати в процесі експлуатації, тому їх можна використовувати в будь-яких умовах.

Проблеми PON для абонента

Приймаючи рішення підключитися до мережі PON, звичайний користувач повинен бути готовий до деяких труднощів:

  • кабель легко пошкодити і складно подовжити;
  • абонент не може вибрати термінал ONT – він надається провайдером;
  • всі роботи по приєднанню до мережі до квартири можуть виконувати тільки фахівці, так як необхідно виконати ряд складних процедур по зварюванню волокна.

Стандартний варіант підключення

Підключення послуг зв'язку через оптику виконується провайдером за типовим порядком:

  • в стіні з боку сходової площадки свердлити технологічні отвори для оптоволокна;
  • кабель проводиться від розподільного щитка до квартири;
  • виконується зварювання оптики;
  • біля входу в квартиру монтується оптична розетка;
  • в квартирі встановлюється модем ONT, який підключається до розетки.

Мережа до оптичної розетки в подальшому обслуговується постачальником послуг.

Підключення до PON в квартирі

Всі роботи по приєднанню до PON безпосередньо в квартирі можна виконати самостійно. Для цього потрібно підключити до ONT абонентське обладнання, що використовується:

  • підключіть до терміналу телефонний кабель через спеціальний роз'єм на пристрої;
  • за допомогою витої пари підключіть до ONT маршрутизатор або стаціонарний комп'ютер для забезпечення доступу до інтернету;
  • підключіть до модему телевізор через ресівер цифрового телебачення або через LAN-вхід на приладі.

Більшість сучасних терміналів роздають Wi-Fi, так що абоненти мережі можуть відмовитися від використання роутера без втрати якості сигналу. Це не тільки спрощує процедуру приєднання, але і дозволяє відчутно оптимізувати витрати на телекомунікаційні послуги.