Вита пара

Цей вид кабелю, це — один або кілька скручених по двоє провідників з ізоляцією. В основному використовують від 4 до 8 жив, але їхня кількість не обмежена. Діаметр проводів варіюється в межах 0,4 — 0,65 мм, а товщина полівінілхлоридної оболонки від 0,5 до 0,6 мм. Оболонка кожного проводу пофарбована в свій колір, щоб було легко розібратися в процесі роботи. За рахунок скручування виходить мінімізувати вплив зовнішніх перешкод, тому що вони однаково діють на обидва елементи.

Яку марку витої пари вибрати

Вибираючи витой кабель потрібно розуміти як розшифровується маркування. Складається це позначення з низки символів. Першими йде комбінація букв, яка вказує тип екрану:

  • U/UTP — екранування відсутня;
  • U/FTP — всі виті жили захищені своїм фольгованним екраном;
  • F/UTP, S/UTP, SF/UTP — наявність одного загального захисту з фольги, обплетення або того й іншого;
  • F/FTP, S/FTP, SF/FTP — кожна група свитих проводів екранована фольгою, плюс йде загальний захист з фольги, мідного обплетення, а також фольги і обплетення одночасно.

Какую марку витой пары выбрать?

Далі йде цифрове позначення, яке вказує кількість провідників і перетин. За швидкістю передач інформації витий кабель ділиться на наступні категорії:

  • CAT 1, CAT 2, CAT 3 — мають малу пропускну здатність. В основному використовується в телефонії;
  • CAT 4 з пропускною спроможністю до 16 Мбіт / с. На сьогоднішній день втратила актуальність;
  • CAT 5, CAT 5e зі швидкістю передачі 100 Мбіт / с і 1000 Мбіт / с при використанні двох і чотирьох пар відповідно. Широко застосовують при прокладці комп'ютерних мереж. CAT 5e є більш удосконаленим варіантом. Він тонше і перевершує свого попередника за технічними характеристиками;
  • CAT 6 швидкість передачі становить від 1000 Мбіт / с до 10 Гбіт / с (на відстані 50 м) в залежності від кількості провідників. А смуга пропускання — 250 МГц;
  • CAT 6a — 10 Гбіт / с на відстані до 100 м, смуга пропускання 500 МГц. Відмінною особливістю є наявність загального або локального екрану;
  • CAT 7 (10 Гбіт / с, 700 МГц). Характерна наявність загальної і додаткового захисту навколо кожної групи жив.

Тип кабелю слід підбирати в залежності від умов експлуатації. Наприклад, якщо провід буде знаходитися далеко від зовнішніх перешкод, можна не переплачувати за екрановані вироби.

Какую марку витой пары выбрать?

Якісні бренди витої пари

На вибір кабелю впливає виробник, а також вартість. Серед зарубіжних брендів особливою популярністю користуються Molex (США), Panduit (США), Legrand (Франція). Ці виробники пропонують величезний вибір якісних виробів з міді. Продукція ТМ Corning також відповідає найсуворішим світовим стандартам. Не дарма ця американська компанія була біля витоків волоконно-оптичних технологій передачі інформації та внесла значний внесок в розвиток даної сфери.

Hypernet представляє ідеальне співвідношення ціна - якість, завдяки чому протягом багатьох років займає топові позиції на мережевому ринку. Відносно новий бренд, що з'явилася на вітчизняному ринку, Premium Line (Німеччина). Ця компанія дає гарантію на свою продукцію 5 років і 25 років при побудові всієї мережі СКС. Такі умови можна порівняти з гарантією, пропонованої світовими лідерами, такими як AMP і Molex. При цьому вартість на продукцію нижче, ніж у конкурентів. До середнього цінового сегменту належить торгова марка OK-net. Ще одна фірма, яка заслуговує на увагу Kinga. Вартість продукція цієї ТМ також не завдасть істотної шкоди бюджету, а якість обов'язково порадує.