Кабелі та короба

До кабелів відносять пару різновидів проводів: мідні й оптоволоконні. Перші з них використовуються в телекомунікаційних системах, телефонії. Тут найбільш часто застосовуваний варіант - вита пара (їх може бути 2 або 4), що складається з мідних проводів в ізоляційної оболонці. Є два варіанти кабелів:

  • FTP: екрановані вироби, використовувані для прокладки в місцях впливу сильних електромагнітних хвиль;
  • UTP: неекранована вита пара, яка прокладається там, де відсутня велика кількість офісної техніки.

Жили в витій парі закручені один з одним, щоб не допустити взаємних наведень. Даний тип кабелю добре захищений від впливу перепад температури, високої вологості, що гарантує міцна поліетиленова оболонка. Вита пара відрізняється універсальністю: її можна використовувати як в офісах, так і вдома.

Оптоволоконні кабелі мають вищу пропускну спроможність (до 10000 Мбіт / сек.) і мають малі втрати: зазвичай їх протягують в складі магістральних трас.

Для захисту інформаційного кабелю від зовнішнього впливу використовують спеціальні короби, що виготовляються з пластика. Це вироби, що забезпечують підведення проводу до кінцевого користувача і володіють естетичною привабливістю, що дозволяє їм успішно вписуватися в будь-який інтер'єр.

Розетки і патч-корди

Будь-який кабель-канал або замаскований в перегородці, стіни дріт підходить до своєї кінцевої точки: комп'ютерної або телефонної розетки. Її конструкція дозволяє міцно закріплювати кабелі, що під'єднуються. Зазвичай застосовуються два стандартних типи роз'ємів: RJ45 8P8С - для підключення комп'ютерів і RJ12 - для аналогових телефонів. Основне призначення розетки - упорядкування кабелів в приміщенні і забезпечення надійного приєднання патч-корду. Він являє собою коннектор RJ45, який використовується при підключенні користувача до мережі або для з'єднання з нею активного обладнання. Патч-корд (в перекладі з англійської - «з'єднувальний шнур») може бути телефонним, оптичним або у вигляді витої пари. До цього компоненту СКС (структурованої кабельної системи) пред'являються досить жорсткі вимоги: навіть порівняно простий патч-корд на закрученому дроті обтиснути не так просто - знадобиться професійний інструмент, за допомогою якого проводиться очищення ізоляції і фіксація коннектора. А оптоволоконні компоненти по конструкції ще складніше. Тому для надійного функціонування СКС доцільніше купувати заводські, вже готові вироби. Це пов'язано з тим, що у конекторів під виту пару міцніший «хвостовик», завдяки чому провід можна висмикнути з роз'єму без руйнування самого патч-корду.

Коннектори

Являють собою роз'єми, зафіксовані на кінцях патч-корду. Коннектори, використовувані в СКС, відрізняються зовнішнім виглядом і можуть бути двох типів:

1. Для мідних проводів: позначаються RJ45, 8P8C і служать для підключення комп'ютера. Телефон підключається за допомогою конекторів RJ12, 6P4C, телефонна трубка за допомогою RJ11, 4P4С. На кабелі компонент обжимається відповідно до колірної схеми (багато хто називає її «распіновкою»). Схема фіксації може бути прямою (застосовується частіше) або зворотного. Якщо потрібно підключити за використанням тонкого коаксіального проводу, застосовується виріб типу BNC: воно обжимається або припаюється. Є кілька різновидів конекторів, які працюють спільно з коаксіальними кабелями:

  • термінатор (або заглушка): фіксується на кінцях дрота;
  • Т-подібний: потрібно при з'єднанні мережевої плати та кабелю;
  • Баррел-коннектор: необхідний при зрощуванні проводів.

2. Для оптоволоконного кабелю. Тут використовуються конектори чотирьох видів: LC, ST, SC, FC, MTRJ. Їх кріплення на патч-корд здійснюється за допомогою механічної фіксації або хімічного зварювання.

Патч-панелі

Це комутаційний елемент СКС, що концентрує дроти, які йдуть від користувачів, в одну групу. Використання патч-панелей серйозно полегшує сервісне обслуговування СКС. Описуваний компонент, об'єднуючи дроти, дозволяє підключати їх до активного мережевого обладнання за допомогою патч-кордів. Якщо панель стандартна, то оснащується 12, 24, 48 або 50-ю портами В телефонії застосовуються патч-панелі на 25 або 50 портів. На кожному виробі вказується його категорія, яка допомагає підібрати кабель для підключення. Ширина даних виробів становить 10 або 19 дюймів. Панелі можуть встановлюватися на підставці або закріплюватися на стіні. Моделі, призначені для спільної роботи з комп'ютером або телефоном, монтуються на спеціальних стійках. Для екранованих ліній краще використовувати панелі з екранованими портами типу FTP: їх ціна трохи вище в порівнянні зі звичайними (неекранованими) моделями UTP.