Що таке кросове обладнання

Крос — це спеціальний простір, виділений для комутації проводів, застосовуваних у прокладанні оптичних каналів зв'язку, а також в ЛВС і на АТС. Саме тут здійснюється монтаж, з'єднання проводки і кабелів. Конструкційно кроси діляться на закриті і відкриті. Перші представлені у вигляді ящиків, шаф або коробок, що мають настінні кріплення. Вони використовуються в приміщеннях із середнім рівнем вологості і низькою температурою.

Відкритий тип кросів ділиться на наступні категорії:

  • пристінні стійки, вмонтовуються до столу і стіни;
  • настінні моделі, які кріпляться тільки до вертикальної поверхні;
  • підлогові двосторонні варіанти, що фіксуються до підлоги і стелі. До їхніх переваг відноситься відкритий доступ з усіх боків.

Умовно кроси ділять на дві частини — станційну (до якої приєднані порти УПАТС) і лінійну (куди підводяться дроти від абонентських розеток). З'єднуються ці частини між собою за допомогою кроссировочного кабелю і спеціального інструменту. Така конструкція дозволяє швидко перемкнути пару, без програми адміністрування.

Монтаж кросового обладнання

Одним з головних елементів при монтажі кросових вузлів є плінт. Цей пристрій складається з пластикового корпусу і спеціальних затискачів, які забезпечують надійну фіксацію кабелю. Кожен провідник, приходящий з приміщення розшивається на спеціальний модуль або блок. Резервні пари залишають в крайній верхній і нижній точці, при подачі проводів зверху чи знизу відповідно. При цьому їхня довжина повинна бути достатньою, щоб при необхідності можна було здійснити врізку в будь-який плінт.

Монтаж кроссового оборудования

Зарядка здійснюється кабелями ТСВ, прокладеними від обладнання, до станційних муфт. При узгодженні із службами експлуатації місцевих мереж можлива зарядка кросів кабелями ТППеп, місткістю не більше 1200х2. Але в цьому випадку оболонка з провідників повинна бути видалена, а металевий сердечник необхідно обмотати стрічкою ПВХ.

Перед зарядкою необхідно видалити екранну стрічку, оболонку, поясну ізоляцію. Далі виконують розшивку, в залежності від конструкції пристрою. Після цього жили заводять в спеціально відведені місця. На завершення необхідно підключити екранні дроти кабелів до спеціальних клем на пристроях.

Яке обладнання купити для ефективної роботи системи

До монтажу та вибору цієї частини СКС слід ставитися дуже відповідально. Багато що залежить від умов експлуатації кросового обладнання. Існують спеціальні герметичні конструкції з посиленим захистом, що запобігають потраплянню пилу, води. Для вуличного використання слід купувати моделі з подвійним каркасом з металу. Його зовнішня частина забезпечить надійний захист від негоди, а у внутрішній розташовуються елементи, що фіксують. Якщо потрібна шафа, яка буде знаходитися в громадському місці, віддайте перевагу конструкціям з надійним замком.

Плінти діляться на ті, що не розмикаються (для постійного з'єднання) і ті, що розмикаються. Крім того, вони відрізняються ємністю пар. Підбираючи цей елемент обов'язково враховуйте спосіб кріплення — на штангах, за допомогою монтажних хомутів, на DIN рейках або універсальні. Також від їх типу залежить захист. Наприклад для тих, що не розмикаються, підходить пристрій 3х-точкового захисту, а для тих, що розмикаються, — 5ти-точковий. В останньому випадку використовуються штекери комплексного захисту, які убезпечують від перенапруги і струму.