Тип полірування оптичних роз'ємів

Полірування може бути чотирьох типів:

  • PC – найпростіший варіант ручної шліфовки із закругленням країв. Оптичні елементи, що відполіровані таким способом, рекомендуються до застосування в ВОЛЗ малої протяжності зі швидкістю обміну інформацією не більше 1Гбіт/сек.
  • SPC – вдосконалений машинний варіант полірування PC з підвищеним контролем якості.
  • UPC – машинна обробка високої точності. Наконечники таких оптичних з'єднувачів практично плоскі, що дає поліпшені показники відбивної здатності. Шліфування характерна для оптичних патч-кордів і пігтейлів, які використовуються в високошвидкісних мережах.
  • APC – кутове полірування, в ході якої кінці зашліфовуються під кутом 8-12 градусів. Такий варіант шліфування вигідно відрізняється тим, що дає можливість зменшити втрати сигналу. Це дозволяє застосовувати оптичні кабелі в ВОЛЗ з підвищеними вимогами до стабільності і якості передачі даних.

Полірування PC, SPC і UPC взаємно сумісні. APC не підходить до жодного з інших типів шліфування.

Классификация и отличия разъемов оптический кабелей

Відмінні риси конекторів

Найчастіше оптичні кабелі оконцовиваются коннекторами наступних видів:

  • SC – найбільш поширене рішення для телекомунікацій та СКС. Має прямокутну форму. Його плюси – швидка фіксація за допомогою засувки, зручність використання і висока щільність підключень. Слабка сторона – пластиковий корпус, який характеризується низькою стійкістю до різного роду вібрацій.
  • LC – зменшений аналог SC. Особливо популярний для патч-кордів. Переваги варіанта – простота кріплення, зручність використання і компактні розміри, що дозволяють забезпечити високу концентрацію розташування оптичних кабелів. Мінуси такі ж, як і у SC – низька міцність і високий ризик деформації через механічний вплив.
  • FC – елемент з круглим перетином в металевому корпусі. Має підпружинену різьбову фіксацію. Його головні переваги – стійкість до вібрацій, висока міцність зовнішнього ковпачка і довговічність. Серед недоліків – неможливість організувати щільне з'єднання кабелів і складність експлуатації через складну комутацію.
  • ST – елемент зі штирьовим кріпленням, що підключається до адаптера обертальними рухами. Має металевий корпус, який визначає його головні переваги: ​​зносостійкість, тривалий термін служби і зручність експлуатації. Головний недолік – відносно низькі показники щільності розташування оптичних кабелів.

Беручи до уваги всі базові особливості роз'ємів кабелів, ви зможете грамотно підібрати рішення для технічних вимог і умов експлуатації конкретної ВОЛЗ.